IPhone, kinderarbeid en zelfmoorden

Wat in China gebeurt staat ver van ons af. Zelfmoorden en kinderarbeid in de Foxconn fabrieken in Shenzhen te China zitten de nieuwe bezitters van IPhones niet dwars. Er zou een keurmerk moeten komen voor elektronica. Bijvoorbeeld: “Deze IPhone is mogelijk gemaakt door 5 zelfmoorden en 250 kinderslaven” of “Deze PS portable gefabriceerd met 4 zelfmoorden en 100 kindarbeiders”

Veel chinezen werken voor minder dan een dollar per dag. Medewerkers van Foxconn werken sinds een recente salarisverhoging van 30% voor 176 dollar per maand aan onze elektronische consumptie goederen.

Hoe meer Chinese lonen stijgen hoe aantrekkelijker het wordt bij ons in het westen te kopen.

Één kinderarbeidje of één zelfmoord in Europa leidt tot grote ophef. Milieutechnisch moeten bedrijven van 89% naar 90% efficiënt gaan. In de tussentijd gaan ze in China met z’n miljard tegelijk bezig op 0% milieutechnische efficiëntie en met lage lonen kinderarbeid. Het wordt tijd dat we in Europa deze kosten doorberekenen in producten uit China.
De roofbouw van China op het milieu heeft een wereldwijd kostenplaatje, de kinderarbeid en werkomstandigheden moeten we vanuit menswaardigheid belasten.

Ik snap best dat dit ongunstig is voor ons, wij profiteren van goedkope goederen en verdienen goed door ruime marges. Maar uiteindelijk denk ik dat een China met volwassen arbeiders op Europees salaris ons veel rijker gaat maken.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in China, Economie, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s